מנהלת מוסך פורמולה 1 שתקבל את הרכב שלכם לתיקון
גם את איילה רולוב, מנהלת ובעלים של מוסך פורמולה 1 בבאר שבע, כתמי שמן וגריז אינם מרתיעים. וודאי שלא רעש של מנוע, כלים ומקדחות שהפכו כבר מזמן לחלק משגרת היום שלה.
איילה מנהלת את המוסך, את צוות העובדים, ועובדת מול לקוחות בכל הקשור לטיפול בתקלות ברכב. "אני אוהבת מאוד את העבודה במוסך, את האופי הדינמי שלה ואת הניהול. תמיד התלהבתי מרכבים, ואני גם אוהבת את העבודה מול האנשים".
איך הגעת לתחום?
"אני דור המשך. ההורים שלי הקימו את המוסך בשנת 1983, ובילדותי הייתי מגיעה לשם בחופשות של בית הספר, לכן אפשר להגיד ש’גדלתי במוסך’. לאחר שהשתחררתי מהצבא, נכנסתי לעבוד בעסק המשפחתי באופן קבוע. אני עובדת במוסך כבר 28 שנה, כשבינואר 2019 הפכתי להיות הבעלים של המוסך בשותפות עם בעלי".
ואיך הסביבה הגיבה לבחירתך במקצוע "גברי" לכאורה?
"המשפחה שלי תמיד תמכה בבחירה שלי כי זה העסק המשפחתי שלנו, ולחברים היה ברור מאליו שאנהל את המוסך. אף פעם לא התייחסתי אל המוסך כ'זירה של גברים'. תמיד הרגשתי נוח מאוד לעבוד שם".
מדוע אנחנו לא רואים יותר נשים בתחום טכנאות הרכב?
"תחום תחזוקת הרכב נחשב לתחום 'גברי' מכל הבחינות. נשים פוחדות לקחת את רכבן לתיקון במוסך כי הן לא מבינות בתחום, למרות שגם לא כל הגברים מבינים בו. אבל נשים חוששות יותר שירמו אותן במוסכים. נשים ברובן לא רוצות לעבוד בתחום תחזוקת הרכב כי זה נחשב לתחום עבודה גברי הכולל עבודה פיזית קשה ומלכלכת. גם אני נתקלתי באתגר להוכיח ללקוחות שהם יכולים לסמוך עליי ועל המוסך שלנו למרות שמנהלת אותו אישה. בהתחלה הם היו מבקשים ממני לדבר עם 'המנהל' וכמובן שהתכוונו לגבר, אבל עם הזמן, ככל שהם הכירו אותי יותר הם הבינו שאני עושה עבודה לא פחות טובה, ויש אפילו יתרונות לניהול הנשי".
אילו יתרונות למשל?
"לאישה יש אופי שונה. כשהיא עומדת בראש מוסך, השירות ללקוחות הרבה יותר ידידותי ואכפתי. לדוגמה, כשלקוחה שלי היא אימא עובדת, אני מבינה את הצרכים שלה מהרכב, את החשיבות לתקן אותו כמה שיותר בטוח וכמה שיותר מהר, כי היא צריכה אותו בהקדם לשגרת העבודה וגידול הילדים. כמובן, שאנחנו מתייחסים באופן שווה ללקוח גבר שנכנס למוסך. אני חושבת שהרגישות של אישה מנהלת לעובדים וללקוחות היא גבוהה יותר מאשר של מנהל גבר. אנחנו מקפידים מאוד בנושא לוחות הזמנים במוסך, בנושא הבטיחות, איכות העבודה, האמינות והאחריות".
בנוסף לעבודתה כמנהלת ובעלים של המוסך, איילה רולוב היא יו"ר הפורום לקידום נשים באיגוד המוסכים בישראל ופועלת על מנת לקדם נשים נוספות לעסוק בתחום.
"ב-2017 נבחרתי להיות חברת מועצה באיגוד המוסכים בישראל ומעצם כך, הייתי האישה הראשונה ששברה את 'תקרת הזכוכית' ונכנסה לאיגוד המוסכים. עד אז אף אישה לא התמודדה בבחירות לאיגוד המוסכים מאז קום המדינה", אומרת איילה, "מיד לאחר שנבחרתי לאיגוד המוסכים, הקמתי את הפורום לקידום נשים".
מדוע חשוב לדעתך, שיותר נשים יעסקו בענף תחזוקת הרכב?
"אני רואה את ההזדמנויות הגדולות והרחבות שיש לנשים בתחום תחזוקת הרכב עם המהפכה של הרכבים החשמליים, כשמערכות הרכב הופכות להיות ממוחשבות והעבודה הופכת עם הזמן ליותר ממוחשבת ופחות פיזית. בנוסף, אני חושבת שנכון שנשים ייכנסו לתחום כחלק מקידום השוויון המגדרי בישראל ופתיחת אפשרויות תעסוקה נוספות לנשים, שקודם לכן היו פחות נגישות עבורן".
שופטת הכדורגל שנלחמת בסטריאוטיפ הגברי על המגרש
שופטת הכדורגל נופר סקורקה עוסקת בתחום השיפוט משנת 2016, שופטת בליגה הלאומית ושופטת בינלאומית, לצד עבודתה כבודקת תוכנה בחברת סמסונג. החלטתה להיות שופטת כדורגל מבוססת על שנים של משחק ואהבתה הרבה לתחום. "מאז שאני זוכרת את עצמי אני עם כדור", היא אומרת, "כבר מגיל צעיר אבא שלי היה לוקח אותי לראות משחקים בכל רחבי הארץ".
איך הגעת לתפקיד שופטת כדורגל?
"התחלתי כשחקנית ועקב פציעות חוזרות ונשנות, 'חישבתי מסלול מחדש'. מנהל הקבוצה שבה שיחקתי הציע לי ללכת לקורס שופטות ומשם הכל היסטוריה".
איך הסביבה הגיבה לעיסוקך החדש?
"יש את הצד שפירגן מאוד ויש את האנשים שאמרו לי שאני 'לא שפויה' ושזה לא יהיה פשוט לשפוט בעולם גברי ושוביניסטי. לצערי, שופט כדורגל סופג את כל האמוציות של המשחק, הרבה קללות וזלזול", מספרת נופר, "עולם הכדורגל הוא עולם גברי, ואני מקווה שעם הזמן הוא יהפוך להיות ‘מנורמל’ ורגיל. אני חושבת שהאתגר המשמעותי הוא העניין הפיזי – להתמודד עם הפן הגופני".
מה זה מצריך ממך?
"זה מצריך ממני להתאמן ולעבוד חזק כדי לא להיות שונה משאר השופטים. אבל אם יש שופטות ראשיות בליגות הבכירות של צרפת וגרמניה ועוזרות שופט בליגה האנגלית אז אין סיבה שאצלנו לא יהיו שופטות".
מהי הסיבה לדעתך, שבגללה שיפוט כדורגל נחשב למקצוע "גברי"?
"אני חושבת שהסיבה היא החברה שלנו שהכתיבה את הכדורגל כעולם גברי. יש בישראל ובעולם שחקניות שיכולות להיות לא פחות טובות אבל אין מי שישקיע בכדורגל נשים כמו בכדורגל גברים, זה תלוי בתקציבים, ספונסרים ותקשורת. לדעתי אין הזדמנויות שוות באמת בין גברים לנשים ואני מקווה שכמו שיש התקדמות ושיפור בנושא בשנים האחרונות, נראה בעתיד את השוויון גם בתחום הזה ונוכל ליהנות גם בכדורגל נשים".
מה היתרונות שמביאות שופטות כדורגל למגרש?
"אנחנו שונות מגברים בכך שאנחנו מצליחות 'להרגיע' את המשחק ולהביא את עצמנו, את האישיות שלנו כנשים. בסוף מספיק שאבוא לשחקן שהוא קצת עצבני, אחייך ואזרוק לו מבט וזה ירגיע אותו. אני מרגישה הרבה פעמים שנותנים לי אפילו יותר כבוד כי אני אישה, וכמו בכל ספורט צריך להבין שזה משחק עם הרבה אמוציות ולדעת שזה לא אישי. שחקן שמתלהם מגיע אליי כמה דקות לאחר מכן, כשהוא נרגע, ומבקש סליחה. זה משהו שלא ראיתי שקורה עם שופט כדורגל גבר".
מה המסר שלך לנשים שחולמות על תפקידים שנחשבים ל"גבריים"?
"בעידן של היום, אין דבר כזה להסס או להרגיש שאת לא יכולה, כי את אישה. יש היום נשים חזקות מאוד ומלאות ביטחון שיודעות מה הן שוות. צריך לפעול בשביל להגשים, ואם אתן חולמות על תפקיד 'גברי' תגשימו את החלום. פרידה קאלו אמרה: ‘אני מציירת את המציאות שלי’. אז זה הזמן להתחיל לצייר".
"לנשים בחוץ שרוצות להיכנס למקצוע שנשלט באופן מסורתי על ידי גברים, אני אומר: 'יש לך זכות להמשיך בקריירה שעושה אותך מאושרת ומסופקת, בלי קשר למה שמישהו אחר חושב. זה המקום להראות לעולם שאת שייכת ולהוכיח לכולם שהם טועים, זכרי תמיד שאת יכולה לעשות כל מה שאת רוצה לעשות".